fbpx
„E-atâta rutină pe lume și-atât de puțin adevăr. (Ileana Vulpescu)“

Cui i-e frica de diaspora romaneasca?

de

Nu se stie cati sunt cu adevarat. Cifrele se plimba undeva intre 4 si 12 milioane. Se stie insa cu sunt multi. Si votul lor conteaza.

Conteaza pentru ca oamenii astia gandesc, sunt incredibil de ancorati in realitatea romaneasca si in limba romana pe care nu le-au parasit niciodata. Sunt oamenii care au parasit Romania de frica, de nevoie, de saracie, de sila, din dorinta de a da o altfel de sansa copiilor lor sau de a castiga un salariu bun sau de a trai intr-o tara mai curata, cu valori, cu repere, cu demnitate. Din mii de motive au plecat oamenii astia si multi dintre ei spera sa se intoarca acasa intr-o zi.

Dar guvernul si PSD-ul au ales sa-si bata joc de ei inca o data. Sa-i amendeze pentru ca nu i-au votat niciodata. Sa-i umileasca in vazul lumii in tarile de adoptie in care multi dintre ei sunt si asa umiliti. Sa le puna sare pe o rana care sangereaza in fiecare zi petrecuta departe de casa sau de familie.

Strategia PSD de impiedicare a unui un vot major anti-Ponta in strainatate a implicat mai mult decat restrictii privind exercitarea votului. Cand in tari in care ai consulate si reprezentante de tot felul, tu deschizi o singura sectie de votare la ambasada aflata in capitala, tai din start posibilitatea romanilor din tara respectiva de a vota. Si asta pentru ca domnul premier stie, si rezultatele votului o confirma, ca romanii de afara nu-l voteaza pe el, partidul lui de stanga, nu le voteaza clanurile, tovarasiile, baronii, talhariile, aroganta, grobianismul si toate acele calitati care constituie baza stangii romanesti.

Daca psd-ul s-ar fi bazat pe voturile romanilor din afara granitelor, ar fi deschis sectii de votare si in insulele nelocuite din Oceanul Indian.

Dar stie ca, daca ar fi vorba doar de voturile lor, premierul-candidat ar ajunge cel mult presedinte de bloc. Stie lucrul asta si pare extrem de determinat sa dea o lectie aspra celor care, alegand sa plece din tara, nu mai pot fi furati de catre guverne si diverse cardasii (scuze, n-am gasit alt sinonim, dar ma refer aici la mediul acela de afaceri care dezvolta proiecte numai cu statul).

Un exemplu concret: in Norvegia a fost deschisa o singura sectie de votare la Oslo, desi mai sunt patru consulate onorifice pe teritoriul tarii. E absurd sa pui problema ca cine vroia sa voteze nu avea decat sa faca o calatorie la Oslo. Este la fel de absurd sa faci peste o mie de kilometri dus-intors pentru a vota, cand ai putea sa faci lucrul asta in zona in care locuiesti.

Votul prin corespondenta a fost respins de parlamentari, desi se stie ca organizarea sectiilor in strainatate este scumpa, ineficienta si inchide usa in nas celor care, prin Constitutie, au drept de vot.

In schimb deschide – metaforic vorbind – o usa larga si incapatoare celor aflati in puscariile din Romania si care si-au pastrat drepturile civile. In randurile lor, nume grele din garda celor aflati la putere, care asteapta legea amnistiei si gratierii precum painea calda. Iar legea e pe teava, cu termen de livrare in decembrie, adica dupa alegerile prezidentiale. Curat murdar, monser…

Pentru ei se poate orice. Desi inchisi, sunt liberi ca pasarile cerului, au drepturi civile neatinse si averi din care nu a disparut un cent.

In schimb, romanii care tin Romania pe harta din banii pe care ii trimit in tara, cei carora li se datoreaza cresterea economica (aia cu care se lauda guvernantii de fac spume la gura), au drepturi restrictionate si sunt trasi de urechi pentru ca nu stiu a vota.

Si asta pentru ca nu au aflat si ei la timp ca paradisul nu e in ceruri, ci e aici, pe pamant, si se atinge chiar usor prin evaziuni fiscale, retrocedari ilegale, cumparare de influenta, coruptie, mafie, infinita nesimtire si dispret fata de lege.

Iar peste toate vegheaza o justitie care actioneaza doar la comanda si doar de ochii lumii.

O sa spuneti ca daca n-or fi ei, or fi altii. Dar pana la urma, de ce sa fie ei? De ce sa lasi niste lideri de carton sa decida pentru tine, pentru copiii sau nepotii tai, in numele unor principii care le sunt total straine? Toti declara ca ei voteaza pentru normalitate, dar spatiul normalitatii lor include doar retelele infractionale menite sa le asigure averi fabuloase. Din banul public, evident, ca doar nu s-or fura intre ei.

Un exemplu inofensiv: cand ai un socru cercetat penal pentru o nimica toata, 90.000 ha padure, in varful pixului tau sta legea amnistiei, iar tu votezi pentru „normalitate”, cat de credibil poti fi?

Mai sunt si oameni care va taxeaza, si nu din randurile amaratilor pe care ii duceti cu autobuzele la vot prin Olt si Teleorman. Nu sunt la fel de multi, aveti dreptate, dar vocea lor se aude, si se aude exact acolo unde nu va convine. Va simtiti expusi, amenintati, le-ati retrage cu drag cetatenia romana si ce-ati mai pune jandarmii pe ei!!! Doar ca au ales sa locuiasca departe de jandarmii vostri si de politicile economice de doi bani ale unui stat care traieste din imprumuturi, pentru ca a instrainat sau distrus cu buna stiinta si de dragul comisioanelor tot ce insemna industrie si agricultura in Romania.

Este arhicunoscuta atitudinea discriminatorie a PSD-ului la adresa romanilor din diaspora, promovata intens inca din epoca de nestinsa amintire a lui Iliescu, ridicata la rang de politica de stat de sinucigasul Nastase si preluata ad litteram de discipolul sau Ponta. Pe motiv ca a fost alegerea lor sa plece, nu platesc taxe in Romania, sunt rupti de realitatea romaneasca si nu mai sunt nici bun romani. Basca ca nu-i voteaza si le strica apele, as adauga eu. Asa ca votul diminuat pentru romanii din diaspora a fost o realitate a discursului politic, inclusiv la Ponta pentru o lunga perioada de timp.

Care a schimbat de drum la repezeala, trezit de rezultatele care nu ii sunt tocmai prietenoase si de reactiile de care au avut parte coechipierii sai trimisi in seara alegerilor sa arunce cu vina in balta. Caci iata ca acum premierul ii include, in discursul mieros-amical pre-finala, printre categoriile care ar trebui sa depuna obolul obedientei in urna de vot, si pe romanii din afara granitelor, pe votul carora – vezi Doamne! – se bazeaza. Caci el va fi presedintele tuturor romanilor bla-bla-bleah…

„Rusine” i-au strigat romanii din strainatate care au stat la cozi uriase ca sa voteze. Dar si cei care nu au avut unde sa voteze, desi in zonele lor exista consulate.

Rusine a fost cuvantul cel mai des folosit pe bloguri si retele de socializare. Cuvantul strigat de romanii din diaspora in fata sediilor de votare. Nu sloganuri politice, ci un mesaj inversunat si sfredelitor ca un pumnal bine infipt. Un mesaj repetat cu inversunare inclusiv in fata Ministerului de Externe din Bucuresti, adresat organizatorilor alegerilor prezidentiale.

Dupa cum era de asteptat, partidul aflat la guvernare si-a declinat orice responsabilitate privind impiedicarea romanilor aflati in strainatate sa voteze, aruncand vina asupra Biroului Electoral Central, asupra ambasadorilor din tarile in care MAE a catadicsit sa deschida sectii de votare, trimitand in arena vicepresedinti si purtatori de cuvinte ale caror declaratii se bateau cap in cap. Nu i-am suspectat niciodata de inteligenta, dar acum le pun la indoiala si mediocritatea.

Dar ce sa vezi? Tocmai primul ministru al Romaniei a semnat, la 26 iunie 2014, o ordonanta de urgenta prin care a schimbat un articol de lege, introducand celebra declaratie pe proprie raspundere, care te lasa sa votezi in orice sectie/sectii de votare ai chef/ti se spune. Cu alte cuvinte, o ordonanta data de un candidat in alegeri pentru a-si asigura voturi multiple, atata timp cat se cunoaste strategia PSD de mobilizare a oamenilor din zonele cu primari si baroni PSD. Verificata si duminica trecuta cand urnele mobile erau trimise acasa la oamenii care nu aveau chef de votat (exemplu concret dintr-un sat din judetul Bacau).

Celebra OUG 45/2014, contestata la Curtea Constitutionala, a ramas in vigoare, asa cum a dorit premierul-candidat. Desi neconstitutionala, ea a deschis drumul – atat de asteptat! – al fraudei electorale.

Articolul 5 al ordonantei care a fentat Constitutia spune clar urmatoarele: Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe.

Asadar: „de catre ministrul afacerilor externe”, dupa cum e semnat si parafat de premierul-candidat. Imi este neclar de ce reprezentantii PSD, cu ochii intregii lumi atintiti asupra lor, aruncau gaina moarta in curtea vecinilor duminica seara, ba asupra Biroului Electoral Central, ba asupra ambasadorilor, ba asupra vrabiilor de pe gard, intr-o incercare disperata de a ascunde ceea ce se intampla la ora respectiva cu romanii din strainatate. Carora li s-a refuzat dreptul, constitutional de altminteri, de a vota.

Nu numai ca au refuzat sa deschida sectii de votare in zone in care prezenta romaneasca este semnificativa, dar si acolo unde acestea au existat a fost redus numarul stampilelor si al cabinelor de votare. Cand de la 8 stampile la europarlamentare treci la 1 (una) bucata stampila la prezidentiale, justificand faptul prin lipsa de interes a romanilor-emigranti, nu faci decat sa spui ca stii incotro se indreapta votul lor si faci pe dracu-n patru sa nu-i lasi sa voteze.

Cand refuzi sa deschizi sectii de votare in zone in care ai reprezentante, consulate etc, nu faci decat sa atragi atentia asupra felului in care tratezi romanii pe care ii dispretuiesti fatis.

Cand boicotezi votul prin corespondenta si tipi precum hotul care striga „frauda!”, nu faci decat sa arati lumii intregi care iti sunt abilitatile si deprinderile.

Romanii sunt prea blanzi cu voi.

 

Foto: stiripesurse.ro

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

  • Loredana, ai pus punctul pe i. Este perfect adevarat si asa este, cum spui tu- pacat ca nu toti care au ochi, urechi si creier pot intelege. Sunt inca multi care se lasa manipulati, care cred ca romanii din diaspora au facut scandal, ca au fost adusi cu pancarte, sa strige impotriva lui Ponta si alte bazaconii. Eu am plecat de un an din Romania, locuiesc la Chicago – am avut noroc, nu a trebuit decat sa conduc vreo 10 km, sa platesc parcarea ca deh, Consulatul Romaniei e in Downtown… dar nu am dat peste coada si, in ciuda celor 3 cabine de vot existente, am putut vota in 5 min (desi plecasem imbracati gros, pregatiti sa stam la coada). Dar am prieteni si amici in diferite tari, care s-au confruntat cu umilinta si rusinea de a fi romani. Se stie prea bine ca romanii din diaspora, de multe ori criticati si condamnati de unii politicieni si chiar de propriul popor, ca vezi Doamne! au plecat spre mai bine (de parca ar pleca cineva de unde e bine), au fost, sunt si vor fi ANTI-STANGA.

    Adnya 6 noiembrie 2014 16:51 Răspunde
    • Adnya, am sentimentul ca retraim cu totii anul 1990. Si e oribil!!!

      Loredana Dima 7 noiembrie 2014 12:38 Răspunde
  • Am ajuns sa iti citesc blog-urile via Hotnews / Smartwoman si as vrea doar sa iti spun ca ma bucur sincer ca suntem destui cei care gandesc si traiesc (corect) romaneste departe de tara. Eu inca ma chinui cu euforia victoriei ratiunii si inca ma imbat citind la nesfarsit articolele din ultimele zile.Oricum, una peste alta, in final(a) a iesit ce trebuie…un lucru bine facut, asa cum ii place, stim noi cui, sa spuna 😉

    Cu stima,
    EC
    Det Norske Veritas

    Eddie C. 18 noiembrie 2014 21:08 Răspunde
    • Si eu sper ca, dupa euforia acestor zile, sa se intample multe lucruri. Faptul ca niste paraziti eterni pierd, incet-incet, puterea e semn ca Romania s-a scuturat de un trecut urat si e gata sa devina europeana nu numai la nivel declarativ.

      Loredana Dima 19 noiembrie 2014 6:54 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title