fbpx
„E-atâta rutină pe lume și-atât de puțin adevăr. (Ileana Vulpescu)“

De la cine invatam?

de

Context: intalnirea presedintelui tarii cu directorii pe Europa ai unor importante companii petroliere. Obiectivul discutiei: angajamentele privind Romania si Moldova, ca principali beneficiari. Excedentele pot merge la vecini.

Mentiuni: “nu sunt lucruri extreme de importante de comunicat public”. Pe principiul fericiti cei saraci cu duhul sau cu cat stii mai putin, cu atat traiesti mai linistit.

Rugaminti prezidentiale: cele doua companii sa-si exercite drepturile de licenta intr-un mod prietenos cu comunitatile locale. (De apreciat frumoasa traducere din engleza petroliera in romana subordonata, adica nu mai cotonogiti octogenari rupti in coate, implicati mai mult autoritatile locale, stim cu totii ce inseamna…)

Comentariu personal: dezactivat din motive evidente

Acum ca am construit contextul, nu mai am de facut altceva decat sa jubilez la gandul independentei energetice ce va sa vina si la viitorul luminos al patriei. Ce ma irita cumplit este faptul ca nu-mi pot curata memoria de stirile recente potrivit carora una dintre companiile mai sus amintite a inmormantat definitiv o tara precum Ecuadorul, castigand intr-o instanta din Manhattan un proces care le anuleaza despagubirile impuse de justitia din Ecuador, ca urmare a deteriorarii mediului si poluarii excesive in regiunea ecuadoriana Lago Agrio. Dar acesta este deja un alt subiect, evident unul care ma impiedica sa vad padurea din pricina copacilor.

Am senzatia ca si noi ne vom obisnui destul de greu sa bem apa contaminata cu petrol si metale grele si sa traim intre deseuri toxice. Dar, in contextul acesta dramatic, apar si vesti bune. Adica oameni si fonduri care sa protejeze biodiversitatea, sa ajute la reducerea substantelor periculoase si sa contribuie la adaptarea la schimbari climatice. Sunt domenii de nisa, finantate prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, pentru care la acest moment nu exista finantare din bugetul de stat sau din fonduri europene.

Au fost lansate ieri trei noi programe, finantate prin granturi SSE, ce se vor derula in urmatorii doi ani. Principalul finantator al acestor fonduri este Norvegia, reprezentata la lansare de ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, care a subliniat concluziile dramatice ale ONU privind faptul ca activitatea umana distruge trei specii de plante sau animale pe ora. In acest context, cooperarea internationala si solutiile globale devin obligatorii.

Tine de noi sa facem lucruri mai mici sau mai mari pentru a proteja natura si a ne apara sanatatea, la nivel individual sau la nivel de comunitati locale sau nationale. Dar cred ca merita sa ne deschidem ochii si catre actiunile concrete ale unei tari care a descoperit resurse uriase de petrol si gaze in anii ’60, si care a devenit, din cea mai saraca tara europeana la inceputul secolului trecut, una dintre cele mai bogate tari ale lumii la momentul actual. Desigur, nu si-a instrainat resursele, nu a invitat companii straine sa i le exploateze, nu si-a umilit populatia in numele unor comisioane incasate lacom de politicieni. Iar acum preda lectia independentei energetice, fara deficit bugetar si fara datorii externe.

Daca de la norvegieni nu putem invata acum, s-ar putea sa invatam de la ecuadorieni. Dar va fi prea tarziu.

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

  • Multumesc pentru informatiile privind fondurile SSE, am aprofundat deja subiectul. Bine ar fi sa putem invata numai de la cei care-si pot gestiona resursele, fara a le instraina pe vorbe si promisiuni false.

    Adina 15 martie 2014 18:55 Răspunde
  • Bine ar fi daca ar fi si accesate fondurile astea. Pana acum am tot dat de vreo vreo 10 ori mai mult decat am reusit sa accesam, iar situatia nu pare sa se schimbe in noul exercitiu financiar.

    Adrian 15 martie 2014 20:33 Răspunde
    • Cam 11% din fondurile la care faceam referire au fost accesate. Sigur ca se poate mai mult, mai bine…

      Loredana Dima 15 martie 2014 20:43 Răspunde
  • Loredana, citesc cu mare interes postarile tale si vreau sa te felicit pentru aceste analize pragmatice si pertinente ale vietii publice si politice.
    Viitorul ar suna bine daca din ce in ce mai multi tineri ar gandi asa.
    Iti doresc sa ajungi cat mai repede in locul in care se iau aceste decizii! Dau votul meu cu cea mai mare incredere!

    camellia 17 martie 2014 7:08 Răspunde
    • Camellia, multumesc pentru incredere! 🙂 Din pacate, locurile in care se iau decizii sunt inundate de personaje dintr-o alta categorie.

      Loredana Dima 17 martie 2014 7:44 Răspunde
  • Draga mea, nu inceta sa faci ceea ce faci! Fiecare om informat este mai puternic. Democratia e dictatura majoritatii 🙂 Putem influenta decizia majoritatii daca ii oferim acess la cat mai multe si cat mai variate surse de informare. Ca sa putem avea access la cat mai multe „versiuni”. Parerea mea 🙂
    Ceea ce mi se pare mie trist este ca mentalitatea lui Badea Gheorge avem sanse sa o schimbam, dar cea a lui Dorel?

    Roberta 7 aprilie 2014 8:12 Răspunde
    • Cred ca se pot schimba multe lucruri. Depinde cat de activi alegem sa fim.

      Loredana Dima 7 aprilie 2014 9:52 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title