fbpx
„E-atâta rutină pe lume și-atât de puțin adevăr. (Ileana Vulpescu)“

Bratara galbena

de

Am purtat multa vreme bratara galbena din admiratie sincera si neprefacuta iubire pentru legenda creata de Lance Armstrong. Nu pierdeam niciodata prilejul sa spun celor ce nu-i cunosteau semnificatia istoria tulburatoare a cercului de silicon si mesajul datator de curaj si speranta. Eu insami le aflasem odata cu una dintre victoriile rasunatoare ale ciclistului care trecea primul linia de sosire, pentru a saptea oara consecutiv in 2005, in celebrul Tur al Frantei.

L-am aplaudat pe traseu in 2007 la New York cand, dupa ce renuntase oficial la ciclismul de performanta, a alergat la maraton, stabilindu-si ca tinta un timp sub 2 ore si 50 minute. Ceea ce a si reusit. Intr-o zi mohorata si ploioasa de noiembrie, Lance Armstrong a alergat, alaturi de mii de oameni, pentru a sustine ideea de sport, pentru a incuraja oamenii sa faca orice fel de sport, dar si pentru a aduna fonduri pentru fundatia sa, ce promoveaza cercetarea si lupta impotriva cancerului. L-am ovationat de pe margine impreuna cu mii de entuziasti, i-am aplaudat curajul, determinarea, tenacitatea.

L-am pretuit nu numai pentru cariera sa sportiva, ci mai ales pentru bunatatea aratata celor din jur, pentru ajutorul dat catorva milioane de oameni bolnavi de cancer prin intermediul fundatiei sale Livestrong, pentru curajul de a-si infrunta propria frica de moarte, trecand prin operatii complicate si vindecandu-se de un cancer cotropitor si avansat in numai un an de zile.

Acuzatiile aduse sportivului de agentia americana antidoping, aruncate dramatic pe piata cu ceva vreme in urma, vin sa darame o legenda, sa stearga din constiinta publica frumusetea unor victorii care au miscat inimi si le-au incarcat cu adanca si inaltatoare emotie. Sunt acuzatii dure, nu numai la adresa lui Armstrong, ci la adresa intregii sale echipe, dar, desigur, el este cel mai afectat atata vreme cat i-au fost retrase toate rezultatele sportive obtinute din 1998 incoace. O vreme m-am gandit ca acuzatiile agentiei sunt neadevarate, niste uneltiri monstruoase puse la cale din motive de nedescifrat. Greu de crezut ca poti insela testele antidoping ca sportiv, in timp ce iei eritropoietina, cortizon, testosteron si hormoni de crestere. Ca poti face autotransfuzii in camere de hotel sau in autocare, ca poti face trafic de substante dopante, ca poti determina alti colegi sa faca la fel. Pe urma am citit raportul Agentiei si m-au cutremurat declaratiile martorilor, ale celor implicati in egala masura in ceea ce pare o frauda de proportii uriase. Cumplit sa ti-l imaginezi pe invincibilul Armstrong, in plina competitie, in Turul Frantei din 2000, pe un pat de hotel, cu o punga cu sange agatata de cuiul unui tablou, cu alti doi colegi facand acelasi lucru in camera alaturata, si toti trei aruncandu-si glume prin usa deschisa, fortandu-si corpurile sa reziste mai mult, punandu-si in pericol sanatatea si viata pentru glorie. Cu siguranta si pentru bani, desi mai mult au avut de castigat industriile create si crescute in jurul lor, industria echipamentelor sportive, media, sponsorii, organizatorii, echipele.

Nike, celebra firma de echipament sportiv, si-a retras ieri sprijinul acordat lui Armstrong si a reziliat contractul cu acesta, insa va continua sa sprijine fundatia Livestrong. La fel a anuntat ca va proceda si Anheuser-Busch, o importanta companie din industria berii. Incet-incet, sustinatorii de odinioara se vor distanta de candva invincibilul Texan.

Intr-un gest elegant si demn, Lance Armstrong a demisionat tot ieri din fuctia de presedinte al fundatiei pentru a nu afecta imaginea acesteia, dar a anuntat ca va continua sa sprijine activitatea Livestrong. Din fericire, rezultatele si eforturile fundatiei nu pot fi retrase intocmai ca niste rezultate sportive. Nici nu pot fi negate sau minimalizate. Poate ca pe taramul luptei impotriva cancerului Lance Armstrong a facut mai mult ca in ciclism. Cu siguranta mai durabil, mai real, mai tangibil.

Nu stiu daca noi, cei care i-am aplaudat performantele sportive, ar trebui sa ne simtim tradati, inselati sau indurerati. Eu stiu ca simt doar o imensa dezamagire si teama ca de acum incolo ma voi intreba, de cate ori voi vedea un nou record, o noua performanta a unui sportiv valoros, cat e munca si cat e dopaj. Cat e adevar si cat e minciuna. Si ma intristeaza teribil gandul ca si in sport se fura, se poate fura ani de-a randul, se cladesc conspiratii, se pun la punct sisteme menite sa ne insele si sa ne faca sa ne bucuram sincer de niste triumfuri false.

Cred si sper ca, in ciuda oricaror acuzatii, Lance Armstrong va ramane o legenda. Un sportiv remarcabil, chiar daca nu desavarsit, un combatant pe taramul unei boli fara de leac, un om care si-a invins fricile si limitele pentru ca a depasit bariera vulnerabilitatii. Locul acela unde noi ceilalti ne oprim si ne declaram invinsi.

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

  • Si eu sunt fan Lance Armstrong si sper sa iasa cu bine din situatia asta. Imi place atitudinea ta. Cei mai multi au uitat cine a fost pana mai ieri Lance.

    Vlad 19 octombrie 2012 12:32 Răspunde
  • @Vlad: ” Cei mai multi au uitat cine a fost pana mai ieri Lance.” A fost un hot neprins.

    wiseguy 22 octombrie 2012 20:44 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title